20 Temmuz 2010 Salı

KURAN'DA TANIMLANAN ECEL.





RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA!

,
Ecel: Allah'ın Yoktan var ettiği kainattaki ve  içerisindeki bütün varlıkların var oluşuyla yok oluşu arasındaki zaman dilimi, ve kendilerine ayrılmış olan sürecin bitmesi onun ecelidir. Bu gün ilim dilinde kâinatta temel olarak iki varlık vardır. Canlı varlıklar bir de cansız varlıklardır. Nasıl canlı varlıklar, doğarlar büyürler ölürlerse cansız varlıklar için bir başlangıcı bir de sonu vardır.

Bu Kâinat elbette yaratıldığına göre sonradan var oldu. Bir yaşam için başlangıcı olan her şeyin bir de sonu yani eceli vardır.
Bizim burada asıl konumuz ve halk arasında yanlış algılanan ve yanlış söylenen ecel insanlar için ecelidir. Kuran'a göre ecel, ister canlı varlıklar için isterse cansız varlıklar için olsun Allah'ın takdir etmiş olduğu bir süredir. 

Bu süresi insanları duasıyla sadakayla veya müdahalesiyle öne alınamaz. Geriye de ertelenemez. Onlarım müdahaleleri veya duaları çabaları o verilmiş olan zaman dilimi içerisinde zaten vardır. Bunu söylerken sakın yanlış anlaşılmasın. burada tıbbın veteriner hekimliğin zirai mücadelenin oto tamircilerin ecel hakkında katkılarını hiçe sayma anlamında söylemedim. Onlarda bu ecelin içerisinde yer almaktadır.

Ecel konusundaki Tıbbın insan üzerindeki hastalıklarla mücadele ederek, problemleri çözerek hastalığın iyileşmesine vesile olmaları elbette yadsınamaz. İflas etmiş işlev yapmayan böbrekleri usulüne uygun yöntemlerle değiştirilmesi, kalpte oluşan arızaların müdahale edilerek giderilmesi, Ateşli hastalıklarla mücadele edilerek, ateşlerin düşürülmesi, İnsan ömrünün eceli içerisinde seyreden gelişmelerdir. 

Bunlar olmasa elbette insan ömrü bitebilirdi ama Allah'ın tayin ettiği süreye bunlarla ulaşılmaktadır. Ama evrensel Dünyanın da bildiği ve kabul ettiği gibi bir insanın eceli geldi mi onu bütün dünyadaki insanlar toplansa bir araya gelseler erteleyemezler, öne de alamazlar.

7/34- Her ümmet için bir ecel vardır. Onların ecelleri gelince, ne bir saat ertelenebilirler ne de öne alınabilirler (tam zamanında çökerler.)

Ecel Kelimesi, Kader ile ilgili bir meseledir. Allah Yaratmış olduğu kâinatın içerisinde hangi varlığın ecelinin ne zaman geleceğini ecel içerisinde geçecek olan hayat içerisinde nerde neler olacağını göz işaretleriyle beraber kendi ilmi içerisinde bilmektedir. Bir yaprağın bile düşmesi onun bilgisi altındadır.

6/59- Gaybın anahtarları O'nun Katındadır, O'ndan başka hiç kimse gaybı bilmez. Karada ve denizde olanların tümünü O bilir, O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarındaki bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve herşey) apaçık bir kitaptadır.

Halk arasında vadeden evvel vadenin olduğu söylenmektedir. Vade ecel belirlenmiş sürenin bitişi sonu demektir. İki Son yoktur. Bir son bir vade bir ecel vardır. Örnek olarak bir insanın bir insanı öldürmesi, sarhoş bir şoförün arabayı uçurumdan yanındakilerle beraber yuvarlanarak ölmesi, vadeden evvel vadesi değil, onun vadesi ecelidir. 

Vay efendim o onu tabancayla vurmasaydı ölmeyecekti. Evet, doğru ona sebep onu tabancayla başka birisinin vurması oldu. ama öldü işte ecel öyle yazılmış onun eceli gelmiş. Vurulan adam hemen müdahale edilerek tedavi edilmiş ve yaşamaya devam ediyor. Evet, onun vadesi gelmemiş denir.

Bir taraftan insanlar ilim ve teknolojide ilerlerken bir taratan da karşılarına problemler çıkmıştır. Öyle ya da böyle insanlar ne kadar teknolojide ileri gitseler, ölümü, öldürmeleri mümkün gözükmemektedir. Evet, geçmiş zamanlarda tıp alanında doğum ile ilgili uzmanlar yokken doğumlar teknik hijeyenik olmayan koşullar altında kadınların doğumunu yaşlı kadınlar yaptırıyorlardı. 

bu sebeple doğarken ölüm oranı çok yüksekti. Ama şimdi ülkemizde ve gelişmiş olan ülkelerde çocuklar anne karnında iken gelişimi izlenmeye kontrol altına alınmaya başladı. Ölüm oranları gittikçe azalmaya başladı. Ama bu insanın ölümünü hiçbir zaman durduramaz. bu insanın eceli içerisinde seyreden hallerdir. Yine Allah'ın insan Üzerinde belirlediği süre geldi mi? onu kimse engelleyemez ölüm gerçekleşir.

Ecel sadece İnsan için değil. Ecel yaratılmış olan bütün varlıklar için de geçerlidir. Her yaratılan varlığın bir başlangıcı olduğu gibi bir de sonucu vardır. Bu Kâinat da öyledir. Bizim yok olmayacak dediğimiz o yıldızlar güneş ay ve galaksilerin hepsi eceli geldi mi onlar da yok olacaklardır.

46/3- Biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları ancak hak ve adı konulmuş bir ecel (belli bir süre) olarak yarattık. İnkar edenler ise, uyarıldıkları şeyden yüz çeviren(kimseler)dir.

Sonuç Olarak diyebiliriz ki. Ecel Allah'ın yaratmış olduğu varlıklar için takdir edilmiş bir süredir. O süre bitti mi onu yaratıklardan geciktirebilecek ve öne alabilecek hiç kimse olamaz o ecel ölüm tam zamanında gerçekleşir ve Gerçekleşmektedir.

Doğrularım Allah'a yanlışlarım ise bana aittir. 

ALİ RIZA BORAZAN
MERSİN ANAMUR.
 

Hiç yorum yok: