7 Ocak 2011 Cuma

KURAN’DA HURİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?





RAHMAN  VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA!

Dünya hayatı erkekler ve kadınlar için imtihan yeridir. Kadın ile erkek arasında Allah katında insan olarak hiçbir farklılık yoktur. Sadece farklılıkları Tiyatrodaki rol farklılığı gibidir. Dünyada birisi kadın rolünde oynamaktadır. Diğeri ise erkek rolünde oynamaktadır. Kim Rolünü dünya hayatında Allah'ın tanımladığı şekilde oynarsa Allah katında değerli ve üstün olan odur.

67/2- O, amel (davranış ve eylem) bakımından hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır.

Bakınız Kuran bir erkek dünya hayatında hangi yasakları yapmaması gerekiyorsa kadına da yapmaması gerektiğini söylemektedir.. Hangi güzel davranışı erkeklere yapmayı emrediyorsa kadınlara da onu emretmektedir.

33/35- Şüphesiz, Müslüman erkekler ve Müslüman kadınlar, mü'min erkekler ve mü'min kadınlar, gönülden (Allah'a) itaat eden erkekler ve gönülden (Allah'a) itaat eden kadınlar, sadık olan erkekler ve sadık olan kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, saygıyla (Allah'tan) korkan erkekler ve saygıyla (Allah'tan) korkan kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çokça zikreden erkekler ve (Allah'ı çokça) zikreden kadınlar; (işte) bunlar için Allah bir bağışlanma ve büyük bir ecir hazırlamıştır.

Elbette Kuran'ın anlattığı din ile İslam toplumlarında anlatılan ve algılanan din arasında inanılmaz derecede farklılıklar vardır. Ama geçmişlerin her doğru dediği yanlış her yanlış dediği de doğru gözüyle bakarsak Bu Etkiye karşı tepkiyi doğurur dolayısı ile hakla batıl birbirine karışır içinden çıkılmaz bir hal alır.

Her peygamber kendilerinden önce gelen peygamberlerden kalan doğru olanları onaylamış yanlış olanlarıyla da onları doğrularla dizayn etmiştir. Bir anlamda da Kuran'ın nesh ettiği ayette budur.

2/106- Biz, daha hayırlısını veya bir benzerini getirinceye (kadar) hiçbir ayeti neshetmez (hükmünü yürürlükten kaldırmaz) veya unutturmayız. Bilmez misin ki Allah, gerçekten her şeye güç yetirendir.

Allah yeni bir peygamber gönderdiği zaman değiştirdiği ayet Peygamberlere vahiy olarak gönderdiği ayet veya ayetler değil, Peygamberlerin ölümünden sonra kendi peygamberlerine inandıklarını söyleyenlerin vahiy orijinlinden saparak Allah'ın haram kıldığı bir şeyi helal helal kıdığı bir şey de haram kılanların yanlış olrak  nitelenen ayetlerdir. 

Yani doğrusuyla yanlışıyla var olan Allahın yarattığı bütün şeyler ayettir. Burada kastedilen insanların yanlış yaptıkları ayettir. Yoksa Allah bir şeyi emredip sonradan yanıldığını söyleyerek verdiği emirden vazgeçmesi değil. İnsanların yaptığı yanlışları doğrularıyla takas etmesidir.

7/157- Onlar ki, yanlarındaki Tevrat'ta ve İncil'de (geleceği) yazılı bulacakları ümmi haber getirici (Nebi) olan elçiye (Resul) uyarlar; o, onlara marufu (iyiliği) emrediyor, münkeri (kötülüğü) yasaklıyor, temiz şeyleri helal, murdar şeyleri haram kılıyor ve onların ağır yüklerini, üzerlerindeki zincirleri indiriyor. Ona inananlar, destek olup savunanlar, yardım edenler ve onunla birlikte indirilen nuru izleyenler; işte kurtuluşa erenler bunlardır.
Kuran Anlayanlar tarafından ne anlatmak istediği insanları anlayabileceği şekilde elde bulunan teknolojinin getirdiği imkânlarla yeniden yorumlanmalıdır.

Zaten peygambere bazılarını açıklayıp da bazılarından vazgeçtiği olay da budur. Kuran'ın açıklanmayan bölümünün çağın açıklamasına bırakılmasıdır.

Şimdi Kuran'da huri geçen veya verilecek olan eş anlamında geçen ayetleri aktararak olayı çözmeye çalışalım.

RAHMAN SURESİNDE GEÇENLER!

55/56- Orada bakışlarını yalnızca eşlerine çevirmiş kadınlar vardır ki, bunlardan önce kendilerine ne bir insan, ne bir cin dokunmuştur.

55/70- Orada huyları güzel, yüzleri güzel kadınlar vardır.

55/71- Şu halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

55/72- Otağlar içinde korunmuş huri kadınlar.

55/73- Şu halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

55/74- Bunlardan önce kendilerine ne bir insan, ne bir cin dokunmuştur.

55/75- Şu halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

55/76- Yeşil yastıklara ve çarpıcı güzellikteki döşeklere yaslanırlar.

55/77- Şu halde Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz?

55/78- Celal ve ikram sahibi olan Rabbinin adı ne Yücedir.

NEBE SURESİNDE GEÇENLER!

78/31- Gerçek şu ki, muttakiler için 'bir kurtuluş ve mutluluk' vardır.

78/32- Nice bahçeler ve üzüm bağları.

78/33- Göğüsleri henüz tomurcuklanmış yaşıt kızlar.

78/34- Dopdolu kadehler.

78/35- İçinde, ne 'boş ve saçma bir söz' işitirler, ne bir yalan.

78/36- Rabbinden bir karşılık olmak üzere yeterli bir bağış(tır bu).

56/35- Gerçek şu ki, Biz onları yeni bir inşa (yaratma) ile inşa edip-yarattık.

VAKIA SURESİ

56/10- Yarışıp öne geçenler de, öne geçmiş öncülerdir.

56/11- İşte onlar, yakınlaştırılmış (mukarreb) olanlardır.

56/12- Nimetlerle-donatılmış cennetler içinde;

56/13- Birçoğu geçmiş (ümmet)lerden,

56/14- Birazı da sonrakilerden.

56/15- 'Özenle işlenmiş mücevher' tahtlar üzerindedirler.

56/16- Karşılıklı yaslanmışlardır.

56/17- Çevrelerinde ölümsüzlüğe ulaşmış gençler dönüp dolaşır;

56/18- Kaynağından (doldurulmuş) testiler, ibrikler ve kadehler,

56/19- Ki bundan ne başlarını bir ağrı tutar, ne de kendilerinden geçip akılları çelinir.

56/20- Arzulayıp-seçecekleri meyveler,

56/21- Canlarının çektiği kuş eti.

56/22- Ve iri gözlü huriler,

56/23- Sanki saklı inciler gibi;

56/24- Yaptıklarına bir karşılık olmak üzere (onlara sunulur);

56/25- Orada, ne 'saçma ve boş bir söz' işitirler, ne günaha sokma.

56/26- Yalnızca bir söz (işitirler:) "Selam, selam."


Dikkat ederseniz, kuran iman eden ve Salih amel işleyenlere cennette verilecek olan nimetleri sıralamaktadır. Geleneksel din anlayışında yanıldıkları nokta eşlerin (hurilerin) erkeklere verileceği ile ilgili, söylemleridir. Kuran'ın hiçbir yerinde eşlerin yani hurilerin erkek olanlarına verileceğine dair bir ayet yoktur.

Cennet nimetlerinin kime verileceği konusunda baktığımız zaman erkek ve kadın ayırt etmeden nimet verileceğinden söz eder.

78/31- Gerçek şu ki, muttakiler için 'bir kurtuluş ve mutluluk' vardır.
Ve bu ayetin arkasından nimetleri sıralar. Bir başka örnek

56/10- Yarışıp öne geçenler de, öne geçmiş öncülerdir.

11- İşte onlar, yakınlaştırılmış (mukarreb) olanlardır.

Bunun Arkasından da cennette verilecek olan nimetleri sıralamaktadır.

Dünya hayatında bir denenme ve sınanma vardır ahiret hayatında ise sınavı başarıyla geçenler için Allah nimetlerden söz ediyor. Huri kelimesi dünyada olmayan sadece Allah'ın Muttaki olanlara eş olarak takdim edeceği kadın ve erkek ayırt etmeden verileceği bir nimettir. Şu ayetin belirlediği kalın ve belirginleşmiş olan çizgiyi hiçbir zaman gözden kaçırmamamız gerekir.

56/35- Gerçek şu ki, Biz onları yeni bir inşa (yaratma) ile inşa edip-yarattık.

İşte Cennet Muttaki kadın ve erkek ayırt etmeden konuk edilen bir yerdir. Orada sadece iman etme Salih ameller işlemesi neticesinde bunlara karşılık Allah'ın kadın ve erkek ayırt etmeden eş olarak huriden söz etmesini niçin yadırgıyoruz. Alay vari bir şekilde erkek egemen bir fıkhın deyip de ayetteki var olan bir olguyu tepki olarak eş kelimesini verilen üzümdü hurmaydı mecralarına çekmek doğru değildir.

Nasıl geleneksel fıkıhçıların söylediği huriler erkek Müslümanlara verilecek yorumları yanlış ise. Kuran'da huri yok cinsellik üzerine kurulmuş bir anlayış deyip de diğer meyveleri nimetleri saydığın zaman onların üzerine inşa edilen bir cennet olmuyor da huri kelimesi de anıldığı zaman cinsellikle suçlanıp huri kelimesi yok sayılmaya çalışılıyor.

Arapça bilmek Kuran'ı anlamaya yetmez ve Kuran'ı anlamak demek de değildir. Kuran edebi bir sanat eseridir hem de yerleri ve gökleri yaratan Allah’n sanatıdır.

Evet, yeni bir yaratılışla insanlar ahir et hayatında yaratılacak dünyadaki nimetlerin benzeri ve daha güzeli orada iman eden ve Salih amel işleyenler için beklemektedir. Kuran'da cennet nimetleri sayılırken kesinlikle kadın ve erkek ayırt edilmeden anlatılmaktadır o zaman yeni bir yaratılışla yaratılan insanlar dünya hayatındaki yapmış oldukları her iyi ve kötü davranış hiçbir eksik bırakılmadan karşılarına yazılmış bir kitap olarak çıkacak ve ameller onlara cennet ve cehennem biletini alacak.

Dünyada yandığı zaman ölen insan cehennemde yandığı zaman ölmeyecek her insana kovulmuş şeytan peygamberler de dâhil katma yaptığı halde ahiret hayatında şeytan musallat olmayacak kadınlar erkeklere erkekler kadınlara saygı kurallarını aşan davranışlar yaptıkları halde ahir et aleminde Allah'ın iman eden kadın ve erkeğe yeni bir yaratılışla yaratacak  ve tek bir cins olarak onlara saygısızlık yapmayan eş olarak ahirette Allah'ın yaratacağı huriler verecektir.

Yukarıda yazdıklarımızı özetleyecek olursak. Huri yok diyenlere Kuranda geçen orijinal metni ve Türkçe okunuşunu  örnek olarak vermeye çalışalım.

44/54-كَذَلِكَ وَزَوَّجْنَاهُم بِحُورٍ عِينٍ
Kezâlik(kezâlike), ve zevvecnâhum bi hûrin în(înin)44/54-İşte böyle; biz onları iri gözlü hurilerleevlendirmişizdir.










Kuranianlamametodu.blogspot.com


Hiç yorum yok: