9 Eylül 2010 Perşembe

RAMAZAN BAYRAMI MESAJI!



RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA!

2/177- Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahitleştiklerinde ahitlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve muttaki olanlar da bunlardır.

2/185- Ramazan ayı... İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kuran onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahit olursa artık onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız ve sizi doğru yola (hidayete) ulaştırmasına karşılık Allah'ı büyük tanımanız içindir. Umulur ki şükredersiniz.

NE YAPTIK Kİ BAYRAM YAPMA HAKKINI KAZANDIK?

Bayram benim bildiğim, yapması zor olan işlerin yapılarak, veya altından kalkılması zor olan yüklerin altından kalkılarak, onun sevincinin yaşandığı, paylaşıldığı gün olması gerekirdi. Hangi zor olan işin üstesinden geldik, hangi kalkılması zor olan yükün altından katlık ki bayram yapıyoruz. Ramazan boyunca yirmi dokuz gün veya otuz gün aç susuz kalarak geçirdiğimiz günlerin mi? Hayır bayram yapmaya sevinip gururlanmaya hakkımız yok.

Dünya hayatını Allahın bir deneme olarak yarattığı insanlara farklı mallardan vererek insanlar arasında paylaşmak güzellikleri alanlarla almayanların dengeleşinceye kadar birbirleriyle iletişim kurarak paylaşıncaya kadar, paylaşım olmadıkça biz bayram yapamayız. Dünya Hangi sorunu çözdü ki?

Allah'ın petrol nimeti verdiği ülkelerin, firavunları, banyolarının musluklarını mutfaklarındaki tabaklarını halkı açlık ve sefalet içinde iken altından yaptırmalarının bayramını mı kutlayacağız.?

Halkı İslam diye o mazlumların mustazafların üzerlerine misket fosfor bombaları yağdıran işkence makinası olanların yanında olarak desteklemenin bayramını mı kutlayacağız?

Sera üstüne sera yaparak yanındaki öz kardeşinin iflasını hayattaki yükünü götüremeyip intihar edenlere karşı seyirci kalanların bayramını mı kutlayacağız. Mal mülk yüzünden birbirine düşman kesilen birisi hakkını alamadığı birisi de hakkını gasbettiğinden dolayı düşman olmanın bayramını kutlayacağız.

Gelinin kaynanaya kaynananın geline oğlun babaya babanın oğla kardeşin kardeşe mal mülk yüzünden düşman olunduğu bir ortamın bayramını mı kutlayacağız?

İnsanlara içki fabrikası kurarak insanların beyinleri sarhoş edilip yaratılış gayesinden uzaklaşan toplumların sarhoşluğunun bayramını mı kutlayacağız. 

Gaspın intiharın yoksulluğun esrarkeşliğin hırsızlığın çoğalarak hiçbir kimsenin yaşadığı hayattan hoşnut olmamasının bayramını mı kutlayacağız?

Bir taraftan çöp bidonlarından bir dilim ekmek toplayan insanlar, bir taraftan ülkeler arasında bir tabak yemek için bir anlık damak zevkini gidermek için milyarlar harcayan bir toplumun halinin bayramını kutlayacağız?

90/10- Biz ona 'iki yol-iki amaç' gösterdik.

90/11- Ancak o, sarp yokuşa göğüs germedi.

90/12- Sarp yokuşun ne olduğunu sana öğreten nedir?

90/13- Bir boynu çözmek (bir köleye özgürlük vermek)tir;

90/14- Ya da açlık gününde doyurmaktır,

90/15- Yakın olan bir yetimi,

90/16- Veya sürünen bir yoksulu.

90/17- Sonra iman edenlerden, sabrı birbirlerine tavsiye edenlerden, merhameti birbirlerine tavsiye edenlerden olmak.

90/18- İşte bunlar, sağ yanın adamlarıdır (Ashab-ı Meymene).

90/19- Ayetlerimizi inkâr edenler ise, sol yanın adamlarıdır (Ashab-ı Meş'eme).

90/20- "Kapıları kilitlenmiş" bir ateş onların üzerinedir.

Biz bu ayette ifade edilenlerden yerimizin hangisinin olduğunun düşündük mü? Yerleri ve gökleri yaratan Allaha karşı neler yapıp neler yapmadık sorguladık mı? Kendimizi aynanın karşısına alır gibi kendi halimizi kendimizle yüzleşerek gerçekleri ortaya dökebildik mi?

Hayır, dünya Büyük bir bunalımın yaratılışına uygun yaşayamamanın şu anda sancısını acısını çekmektedir.

Biz ne zaman Bayram yapmalıyız? İhtiyar olanların iniltisinin sesinin kesildiği, aç olanların açlıklarının giderildiği, kendisi ile alakalı olmayan renklerinden ırklarından cinsiyetlerinden dolayı alay edilmediği insan olarak herkesin Allah katında eşit seviyede olduğu anlaşıldığı, Güçlü olanların mazlum olanlar üzerine saldırmadığı, onlar üzerinde zorlayıcı bir hegemonya uygulamadığı, Allah'ın yaratış biçimi üzerinde yaşam kalitesine ulaştığı zaman bayram yapmaya sevinç duymaya hakkımız olacaktır.

Anlatmaya çalıştığım ölçülere insanlığın ulaşarak, Allah'ın bize Yüklediği sorumluluğa ulaşarak taşların kelimelerin yerine oturtularak savaşsız zulümsüz birbirlerinin ayağını almak yerine birbirlerinin eksiklerine destek olarak, hayatı güzelleştirerek mutlu bir dünya fotoğrafını görmek ve bütün dünyanın düşünerek kendisini sorgulaması dileği ile selam ve sevgiler sunuyorum.

Doğrularım Allah'a yanlışlarım ise bana aittir.

ALİ RIZA BORAZAN
MERSİN -ANAMUR
Kuranianlamametodu.blogspot.com
Alirizaborazanhotmail.com

Hiç yorum yok: