23 Şubat 2010 Salı

GELENEKSEL OLAN KURAN DIŞI ANLATILANLARLA KURAN'DAN ANLATILANLAR ARASINDA TEMEL FARKLILIKLAR


RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA!


1-İnsanların ilk çoğalması gelenekçilere göre bir Bir tek Adem ve havvadan meydana gelmiştir. Kuran'a göre birçok Adem ve Havva'dan meydana gelmiştir. 
2-Gelenekçilere Göre Peygamberlerde Olağan üstü vahiylerin dışında mucizeler var. Kuran'a göre onlar normal bir insandır. Sadece diğer insanlardan onları ayıran Allah'tan vahiy gelmesidir.

3- Gelenekçilere göre. Peygamberler Allah'ın koyduğu yasaları, deler. 

Örnek: Ateşe atıldığı zaman peygamber olursa ateş onu yakmaz. sıkıştığı zaman ellerindeki sihirli değneklerle, zaman deniz yarılır. ay ikiye bölünür. Pınarlar fışkırtır. Kuran'a göre   Alah'ın Evrendeki  koyduğu yasalara muhalefet eden bir işlem gerçekleşmez.

4- Gelenekçilere Göre Kura'n kapalıdır. Onu Peygamberden başkası anlayamaz. Peygamber de onu hadisleriyle açıklamıştır Hadislere göre amel edilmelidir. Kuran'a göre Kuran'da her örnekten bir örnek verilmiş hiçbir eksik bırakılmamıştır. Kuran yeterlidir. Zaten peygamberin söyledikleri ve yaşadıkları Kuran'ın uygulamasıdır. Peygamberler kendiliğinden Allah'a rağmen söz söyleyemez. Kuran'ı anlamak için okuyanlar anlar.

5- Gelenekçilere göre  Allah iman etmeyen kavimleri Tabiat kuvvetlerini harekete geçirerek helak etmiştir. Kuran'a Göre Allah insanlara bu dünyada everene Allah'ın Evren yasalarına ve insanların birbirlerine müdahalesi hariç,  özel cezası yoktur. Asıl ceza Ahret âlemindedir.

6/-Gelenekçilere Göre Dinin temelini hadisler ve ehlisünnet âlimleri oluşturur. Kuran'a göre Allah'tan başka söz sahibi hüküm koyucu yoktur. Kuran dinin temelini oluşturur.

7- Gelenekçilere göre Her peygamberin getirdiği şeraitler farklıdır. Kuran'a göre Her peygamberin şeraitleri aynıdır.

8- Gelenekçilere göre hazreti İsa babasızdır Kuran'a Göre Dünya hayatında insanların ilk  yaratılışı hariç  Allah bir sünnet koyarak bütün insanlar bir erkek bir kadınadan meydana getirmiştir. Bu sebeple babasız çocuk olmaz Hz. İsa da babasız değildir.

9- Gelenekçilere göre, İblis ile şeytan aynı şeydir Kuran'a Göre İblis ile şeytan tamamen farklıdır. Birisi ateşten diğeri topraktan yaratılmıştır. Bir başka ifadeyle İblis insana insan içinden kötülükleri teklif sunan şeytan ise bu teklifleri kabul eden insanların ısracı olanların adıdır.

10- Gelenekçilere göre Dinlerle ilimlerin yakınlığı yok. Kuran'a göre İlimle Kuran birbirlerinin söylediklerini onaylar. Asla, ters olmazlar.

11-Gelenekçilere göre,cehennem ebedi değildir. Cehenneme giden günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete gitme durumu var. Kurana göre İnsanlar ya cennetlik ya cehennemliktir. Cennete giden ebedi cennette cehenneme giden de ebedi cehennemde kalacaklardır.
.
12-Gelenekçilere göre çocuklar cennete gidecek Kuran'a göre çocuklar ölünce imtihandan geçmedikleri için toprak olacaklardır.

13- Gelenekçilere göre Erkeklere Huriler verilecek, Kuran'a göre, ahret âleminde kadın ve erkek olayı kalkacak, tek cinste toparlanıp, onlara huri olarak ahirette yaratılan  eşler verilecektir.

14-Gelenekçilere göre, En büyük peygamber son peygamberdir. Kuran'a göre peygamberin küçüğü büyüğü olmaz. Hiçbir peygamberin hiçbir peygambere göre üstünlüğü yoktur.

15-Gelenekçilere Göre cinler beş duyularla algılanamayan varlıklardır. Kuran'a Göre cinler Yaratılıştaki, "Rabbim allahtır" sözünden cayan insanların genel adıdır. Onlar da insandır onlr da topraktan yaratılmışlrdır.  

16- Gelenekçilere göre melek tanımı yapılamamıştır. Kuran'a göre melekler, İnsanların  fiziki psikolojik yapıları da dahil olmak üzere insanların dışında yaratılmış ve insanların emirlerine verilmiş bütün varlıkların adıdır.
17- Kurana göre kâinatta ana çatı olarak iki varlık vardır. Birisi ibadet ve kullukla Allah'a arşı sorumlu  olan varlıklar. İkincisi ise hem bulunmuş olduğu konumdan Allah'ın emirlerine itaat eden hem de insanların emirlerine amade olan meleklerdir.

18- gelenekçilere göre ölen insanları peygamberler mucizeler göstererek diriltebilir. Kuran'a göre ölen asla ahret âlemi dışında dirilmeyecektir. gerçek anlamındaki Ölüleri peygamberler diriltemez.

19-Gelenekçilere göre İsa peygamber ölmedi göğe çekildi kıyamete yakın bir zamanda gelecek. Kuran'a Göre İsa peygamber ölmüştür. Kıyamete yakın bir zamanda gelmeyecektir.

20- Gelenekçilere göre Allah dilediğini saptırır dilediğini hidayete erdirir. dilediğini bağışlar. Kuran'a göre Allah kişiye Aklını takvasını fıskını verip önüne de doğru yola yanlış yola gidecek malzemeleri verir. Kişi kendisi istemedikçe Allah insanı saptırmaz, hidayete getirmez bağışlamaz, Allah saptırmayı hidayete getirmeyi ve bağışlamayı yaratır. Seçimi insanın özgür iradesine bırakır.

21- gelenekçilere Göre Peygamberler âlimler iyi adamlar ahret âleminde şefaat edecek. Kuran'a göre Ahret âleminde Kişinin dünya hayatındaki ameli dışında kimse yardım edemeyecektir.

22-Allah Dünya hayatında Müslüman olanlara vahiylerin dışında Özel bir yardımı yoktur. Kâfir olanlara da özel müdahalesi yoktur. kim çalışır gayretini gösterirse dünyada üstün olan odur.

Doğrulrım Allah'a yanlışlarım ise bana aittir.

ALİ RIZA BORAZAN
MERSİN ANAMUR
Kuranianlamametodu.blogspot.com
alirizaborazan@hotmail.com