2 Nisan 2009 Perşembe

ÖTENAZİ




RAHMAN VE RAHİM OLAN ALLAH'IN ADIYLA!

Yaşam destek ünitesine bağlı olan hastanın desteğinin çekilmesi veya onun ölüme terk edilmesi caiz mi? caiz değimlidir? Konusu gündeme geliyor. Bu anlayış elbette iman edenlerle ilgili bir olay bir de olayı insani açıdan daha doğrusu kutsal değerlere inanmayanlar açısından değerlendirdiğimiz zaman. onlara göre ahiret hayatı yoktur. 

Bu sebeple dünyada çekilen her acılı an acılı geçmeyen ana göre daha Kötüdür. bu sebeple ötenazi yani insanın gerekse kendi bilinçli olduğu andaki ölme isteği gerekse ailesinin bilinçsiz olduğu dönemde öldürme kararı ( Onlara göre acıları sona erdirme ) olarak nitelendiriliyorsa da bunun adı cinayettir. eğer kendi istiyorsa intihar eğer ailesi istiyorsa da bunun adı katilliktir. 

Bakara 143 ayette Ancak bu hayatın zorluklarına iman edenler sabredebileceğini iman etmeyenler için de bu hayat bir yük olacağını vurgulamaktadır. Mülk suresi 2 de de Allah insanlara dünyada bir rol verdiğini ve bu rolleri kim nasıl yapacak diye denemeye tabi tuttuğunu anlatıyor. İşte insanlar basit akıllarıyla olayları detayı ile göremediklerinden böyle yanlışlıklara düşmektedirler. 

Bana göre doğru olan Kuran'dan anladığım kadarıyla,Kuran'a göre. Eğer hastaya bağlanan yaşam destek ünitesi hastaya takıldığında acısını artırıyor ise ben o konuda uzman değilim. onu o konunun uzmanlarına bırakıyorum. Onu takmaları doğru değildir. Eğer acı vermiyor da onu rahatlatıyorsa onu ecelinin sonuna kadar güçleri yetiyorsa bekletmeleri gerekmektedir. 

Tabi ki, Allah insanın gerek kendi kendisini öldürmesine izin vermiyor, yasaklıyor. Ama kendini de öldürenlere veya öldürmek isteyenlere de engel olmuyor. Dünya yaşamındaki özgürlüğüne insanların biri birine müdahalesi hariç karışmıyor. İmtihanı Allah yaparken, sadece o hastayı değil, bütün onunla ilgili olan insanları da deniyor. 

Hastanın oradaki görevi eceline kadar acılara sabretmek diğerlerinin de görevi bu da en yakınlarından başlamak üzere onun o acılarını en aza indirgemeye çalışarak ona yardımcı olmaya çağırmaktadır. selam ve sevgiler sunuyorum.

Doğrularım Allah'a yanlışlarım ise bana aittir.

ALİ RIZA BORAZAN
MERSİN ANAMUR

Hiç yorum yok: