23 Ekim 2010 Cumartesi

KURANDA MİRAS HUKUNDA ÇELİŞKİ ARAYANLARA CEVAP

KURANA GÖRE ÖLENLERİN GERİDE BIRAKTIKLARI MİRASIN PAYLAŞTIRILMASI


4/11- Çocuklarınız konusunda Allah, erkeğe iki dişinin hissesi kadar tavsiye eder.


Eğer onlar ikiden çok kadın ise (ölünün) geride bıraktığının üçte ikisi onlarındır.
Kadın (veya kız) bir tek ise, bu durumda yarısı onundur.


(Ölenin) Bir çocuğu varsa, geriye bıraktığından anne ve babadan her biri için altıda bir,


Çocuğu olmayıp da anne ve baba ona mirasçı ise, bu durumda annesi için üçte bir vardır.


Onun kardeşleri varsa o zaman annesi için altıda bir'dir.
(Ancak bu hükümler, ölenin) Ettiği vasiyet veya (varsa) borcun düşülmesinden sonradır.


Babalarınız, oğullarınız, siz onların hangilerinin yarar bakımından size daha yakın olduğunu bilmezsiniz. (Bunlar) Allah'tan bir farzdır. Şüphesiz Allah, bilendir, hüküm ve hikmet sahibi olandır.



4/12- Eşlerinizin, eğer çocukları yoksa geride bıraktıklarının yarısı sizindir.


Şayet çocukları varsa, -onunla yapacakları vasiyetten ya da (ayıracakları)

Borçtan sonra- bu durumda bıraktıklarının dörtte biri sizindir.


Sizin çocuğunuz yoksa, geriye bıraktıklarınızdan dörtte biri onların (kadınlarınızın)dır.


Eğer sizin çocuğunuz varsa geriye bıraktıklarınızdan sekizde biri onların (kadınlarınızın)dır.


(Yine bu hükümler,) Edeceğiniz vasiyet veya (varsa) borcun düşülmesinden sonradır.


Mirası aranan erkek ya da kadın, çocuğu ve babası olmayan bir kimse olup erkek veya kız kardeşi bulunursa onlardan her biri için altıda bir vardır.
Eğer bundan fazla iseler, bu durumda -kendisiyle yapılan vasiyette ya da (varsa) borçtan sonra- üçte bir'de -zarara uğratılmaksızın onlara ortaktırlar.
(Bu size) Allah'tan bir vasiyettir, Allah, bilendir, (kullara) yumuşak olandır.

4/176- Senden fetva isterler. De ki:


"Allah, 'çocuksuz ve babasız olanın (kelle’nin)' mirasına ilişkin hükmü açıklar.
Ölen kişinin çocuğu yok da kız kardeşi varsa, geride bıraktıklarının yarısı kız kardeşinindir.


Ama (ölen) kız kardeşinin çocuğu yoksa, kendisi (erkek kardeşi) ona mirasçı olur.


Eğer kız kardeşi iki ise, geride bıraktıklarının üçte ikisi onlarındır.
Ama (mirasçılar) erkekler ve kız kardeşler ise, bu durumda erkek için dişinin iki payı vardır.


Allah, -şaşırıp sapmayasınız diye- açıklar. Allah, her şeyi bilendir

Kuranda dikkatinizi de çektiği gibi Miras hukuku ile ilgili nasıl paylaşılacağına ait, üç tane ayet var. Bu ayetlerde miras kimlere ne kadar hangi şartlarda ne kadar düşeceği açıklanmaktadır. Kuran okuyucularının da bildiği gibi, kuranda bir meseleyi anlayabilmek için o meselenin kuranın onunla ilgili konularda serpiştirilmiş olan ayetleri bir araya getirerek, çelişkisiz bir anlamı yakalamak gerekir. Kuranda geçen bu üç ayete göre Miras hakkına sahip olanları yakınlık derecesine göre sıralayalım.

1- Koca,2-karıları, 3- Çocukları.4- babaları, 5-anaları, 6- kardeşleri, 7- kardeşlerinin çocukları varsa mirastan fazlalaştırılarak verilmesidir.

ŞİMDİ BU MİRASÇILARIN NASIL PAY SAHİBİ OLACAKLARINI ANLATMAYA ÇALIŞALIM

1- KOCA ÖLÜRSE GERİDE KALANLARA ŞARTLARA GÖRE PAYLAŞTIRILMASI.

a)- soru -1 koca öldü. Geriye. Bir karısı, bir annesi, bir babası bir kız çocuğu bir erkek çocuğu mirasa hak sahibidirler. Borcun düşülmesi ve vasiyetin ödenmesinden sonra kalan miras 10.000 teledir. Nasıl pay edilir.

Önce Kuran mirasta erkeğe iki dişinin hakkı kadar verilmesinden yanadır. Bu paylaşımda değişmez bir kuraldır.” Çocuklarınız konusunda Allah, erkeğe iki dişinin hissesi kadar tavsiye eder.”

Birinci soruda ölen bir kocanın mirasından söz edilmektedir. Kadın veya erkek mirasçı olurken, çocukları varsa aldıkları miras payı değişmemektedir. Değişme kurallardan erkek ölürse ve erkek geriye çocuk bırakmazsa kadın mirasın yarısını alır. Kadı ölürse de geride çocuk bırakmamışsa erkek mirasın yarısını alırlar.”

4/12- Eşlerinizin, eğer çocukları yoksa geride bıraktıklarının yarısı sizindir.” Eşlerden her hangi birinin çocuğu varsa erkek için” Borçtan sonra- bu durumda bıraktıklarının dörtte biri sizindir.”

Erkek kadının mirasının dörte birin alır. Kadın ise erkeğin çocukları varsa sekizde birini alır. “Erkeğin çocukları varsa kadın erkekten kalan mirasın sekizde birini alır.” Eğer sizin çocuğunuz varsa geriye bıraktıklarınızdan sekizde biri onların (kadınlarınızın)dır.”

Burada kuran önemli bir konuya dikkat çekmek istiyor. Kuran çocukların sorumluluklarını babaya vermektedir. Bu sebeple çocuğu doğuran anne olduğu halde erkelerin çocukları ve kadının çocukları ayırımı nereden kaynaklanmaktadır? İşte kuran ile ilgili detaylı bir bilgisi olmayanlar bu sorunun yanıtını vermekte zorlanırlar. Kuranda erkekler, dul kadınlarla evlendikleri gibi bakir kadınlarla da evlenmektedirler. Eğer bir erkek başka birinin nikâhından boşanmış bir kadın olduğu halde onun başka kocasından çocukları varsa o çocukların hakkını korumak için bu hükmü getirmiştir. Ve ya kocaya ait başka bir kadından olan çocuklar da söz konusudur. Ama şu bir gerçek ki, her kadın kendi çocuklarına ait miras bırakabilir. Ama çocukların velayeti babaya aittir.

33/ 5- Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın; bu, Allah Katında daha adildir. Eğer babalarını bilmiyorsanız artık onlar, dinde sizin kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Hata olarak yaptıklarınızda ise, sizin için bir sakınca (bir vebal) yoktur. Ancak kalplerinizin kasıt gözeterek (taammüden) yaptıklarınızda vardır. Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.

2/ 233- Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler. Onların (annelerin) yiyeceği, giyeceği bilinen (örf)e uygun olarak, çocuk kendisinin olana (babaya) aittir. Kimseye güç yetireceğinin dışında (yük ve sorumluluk) teklif edilmez. Anne, çocuğu, çocuk kendisinin olan baba da çocuğu dolayısıyla zarara uğratılmasın; mirasçı üzerinde(ki sorumluluk ve görev) de bunun gibidir. Eğer (anne ve baba) aralarında rıza ile ve danışarak (çocuğu iki yıl tamamlanmadan) sütten ayırmayı isterlerse, ikisi için de bir güçlük yoktur. Ve eğer çocuklarınızı (bir süt anneye) emzirtmek isterseniz, vereceğinizi örfe uygun olarak ödedikten sonra size bir sorumluluk yoktur. Allah'tan korkup-sakının ve bilin ki, Allah yaptıklarınızı görendir.


Boşanmış olan kadınlar, eğer çocukları olup da kendi ayakları üzerinde duramayacak bir konumda ise bir başka deyişle anne sütüne ihtiyacı olup da anne yanında kalıyorsa günün şartlarına göre baba o çocuğun riskini yüklenmek zorundadır. Bunlar anlatırken miras konusunda akıllarına çarpık anlayışlar sokanları aydınlatmak anlamında anlatmaya çalıştım.

Yani Erkeğin kendisine ait malları olduğu gibi kadınların da kendisine ait malları vardır Az. veya çok kadına kendi yakınlarından miras düştüğü gibi, kadının kendi alın teriyle kazandığı mal da olmaktadır. Burada dikkat çekilmesi gereken husus kadının kendi alın teri dışında, yakınlarından kalan miras konusunda erkeğe iki dişinin hissesi verilir diye ondan kaynaklanmaktadır.

Bu kısa bilgilerden sonra tekrar konumuzun anasını oluşturan kalan mirasın paylaşımına gelecek olursak

Miras konusunda oluşabilecek şartları sıralayamaya çalışalım

1- Koca Öldüğü zaman oluşan şartlar

2- karısı öldüğü zaman oluşan durumlar.

a)- soru -1 koca öldü. Geriye. Bir karısı, bir annesi, bir babası bir kız çocuğu bir erkek çocuğu mirasa hak sahibidirler. Borcun düşülmesi ve vasiyetin ödenmesinden sonra kalan miras 10.000 Tl. dir. Nasıl pay edilir.”

Koca ölürse yine iki seçenek var. Seçeneklerden birisi kadın tek ise kocadan kalan mirasın yarısına hak sahibidirler. İkinci seçenek koca ölürse ölen kocanın karısı bir den çok olursa kadınlar kalan mirasın üçte ikisi oranına pay sahibi olurlar. bu mirası da her kadın eşit miktarda alır. Çünkü Erkek birden fazla değişik zamanlarda oluşan şartlardan dolayı dörde kadar evlenebilirler onun nedenlerini burada açıklayacak değiliz.

4/ 3- Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikâhlayın. Şayet adaleti sağlayamayacağınızdan korkarsanız, o zaman bir (eş) ya da sağ ellerinizin malik olduğu (cariye) ile (yetinin). Bu, sapmamanıza daha yakındır.

İşte bu sebepten dolayı ölen kişinin mirası kalan kadınlarının durumlarına göre farklılık oluşturmaktadır. Şimdi problemleri kalan mirasın yakınlarının bulunuş seyrine göre çözmeye çalışalım.

KOCALARI ÖLENLERDE MİRAS TAKSİMİ

1- Koca ölürse karısı tek ise, kalan mirasın, yarısını alır.

2- kadınlar iki veya dörde kadarsa hepsi kalan mirasın üçte ikisine ortaktırlar eşit olarak alırlar.

3- Ölen erkeğin çocuğu varsa kadın sekizde birini alır.

4-Ölen erkeğin çocuğu varsa, kadını da bir den çok ise kalan mirasın altıda birini alırlar.

EŞLERDEN HERHANGİ BİRİLERİ ÖLÜNCE MİRAS TAKSİMİ

3- ölen kişi kadın olsun erkek olsu hangisi iseler çocukları varsa, babası için altıda bir annesi için de altıda bir hisse vardır.

4- Eşlerden hangisi ölürse çocukları yoksa anne baba ona mirasçı ise mirasın anne üçte birini baba ise üçte ikisini alır.

ÖLEN KADIN İSE GERİDE KALANLARA MAL TAKSİMİ

5- Ölen kadın olup da kadının çocuğu yoksa erkek malın yarısını alır. Eğer çocuğu varsa, erkek mirasın dörtte birini alır.

6- Ölen erkeğin çocuğu varsa kadın sekizde birini alır.

ÇOCUĞU VE BABASI OLMAYANLARDA MİRAS TAKSİMİ

8- Kadın veya erkekten herhangi biri ölüp de babası ve çocuğu yoksa geriye erkek kardeşleri varsa, altıda bir

9- Kız kardeşleri varsa kalan mirasın yine altıda bir vardır.

10- kardeşler birden fazla iseler. Kalan mirasın, üçte biri onlarındır.

11- Ölen kişinin babası yok çocuğu da yok sadece kız kardeşi varsa iki de biri kız kardeşinindir.

12-kız kardeşinin çocuğu yoksa kız kardeşinin kendisi ona mirasçı olur.

13- Ölen kişinin babası yoksa kız kardeşi iki ise kalan mirasın üçte ikisi kız kardeşlerinindir.

14- erkekler ve kızlar karışık ise üçte ikisi kalan mirasa sahiptirler kardeşlerden kız olanlar erkeğin yarısını alarak bölüşürler.

a)- soru -1 koca öldü. Geriye. Bir karısı, bir annesi, bir babası bir kız çocuğu bir erkek çocuğu mirasa hak sahibidirler. Borcun düşülmesi ve vasiyetin ödenmesinden sonra kalan miras 10.000 teledir. Nasıl pay edilir.”

Miras 10.000 tl.


Cevap-
Karısı=1/8=(çünkü kocanın çocukları var) 1.250
Baba1/6-= 1.667
Ana1/6 = 1.667
Toplam = 4.584


Diğer kalan miktar 10.000–4584=5.416 üç kız olunca üç eşit parçaya bölünür 1805,34 her bir kız için düşen paydır.


Eğer 2iki erkek bir kız olmuş olsaydı bir erkek iki kız hissesi alacağından kalan miktar beşe bölünür. Beş kız hissesi ortaya çıkar.
Kız= 1.083.20 TL. Alır
Erkek=1083.20X2= 2.166.40
Erkek 2.166.40

KIZ= 1.083.20
Toplam= 5.416.00
________________________________________________________________________________________________________________________________


b) soru 2-Erkek öldü geriye mirasçı olarak 4 karısı +2 kız 2 erkek+anne ve baba mirasçı
Miktar. 10.000 Tl.dir.


Kadınlar başka bu saydıklarımız mirasçılar olmadığı zaman mirasın üçte ikimsini alıyorlardı.


Ayetler böyle çok kadın ve anne baba ve çocuk örneği vermemiş ama bir kadın olduğu zaman bir bölü iki alan miktar bir bölü sekize düşmüş Burada bir oran mantığı ve matematiği yapmak gerekiyor.


10.000 Tle Çocuklar ve babaanne olmadığında bir kadın 5.000 tl. alıyordu
Ama çocuklar ve anne baba olunca bu miktar bir bölü sekize düştü.

O zaman
10.000 liranın 1/8 zi 1.250 Tl. Tutar.
Yani beş bin liranın bir bölü dördü kadar hisse alıyor.
O zaman Kadınların normalde aldıkları hisse 10.000=2/3=6667 Tl.
Bu oranın da bir bölü dördü oranda alıyorlarsa uğrarsa
Çocuğu babası anası olan ölenin kadınların toplamının aldığı Aldığı miktar, 1/6 Olur o da 1.667= dört kadına düşen pay onu da dörde bölersek 416.67 Oran kadardır.
Kadınların tamamı 1/6=1667
Baba 1/6=1667
Ana 1/6=1667
Toplam =5.000
Geriye kalan miktar iki kız hissesi bir erkek kadar olunca altı kız hissesi olur.
5.000 Bölü altı 833,34 Her bir kızın aldıkları
1.667 de her bir erkeğin aldıkları miktardır
Kadın416.67
KadınX 4= 416.67= 1667 Kadınların aldığı miktar
Baba 1667.00
ANA 1667.00

Toplam 5.000
Kız 833.34
Kız 833.34
Erkek1.667.00
Erkek 1667.00


T0p= 10.000, Anne baba ve kadınların aldığı toplam miktar beş bin geriye kalan iki kız ve iki erkek çocuğu da toplam beş bin lira alıyorlar ve toplam miras

on bin tl. Çıkıyor

________________________________________________________________________________________________________________________________

c) soru 3- Koca öldü geriye anne baba ve tek bir kadın ona mirasçı ise

10.000 tl. Yarısı kadına aittir on bin lirayı ikiye bölersek 5.000 tl kadına aittir. Geri kalan miktarın üçte biri annesi içindir üçte ikisi de babasına aittir. Kalan beş bini üçe böleriz biri anneye iki hisse de babaya ait olur.

Karısı ölen kocaya ait paylaşıma örnek:

d) soru 4- Kadın öldü geriye koca kadının annesi babası ve iki kızı var.

10.000. tl. Vasiyet ve borcun düşülmesinden sonra Kadının çocukları olunca koca kalan miktarın dörtte birine hak sahibi oluyordu.

10.000/ 4= 2.500. Tl Kocanın hissesi baba altıda bir ana altıda bir idi baba ve anaya her biri için 1.667. tl. düşer

2500

1667

1667

­_____

5.834 TL Hissesine sahip olurlar.10.000 – 5.834= kalan 4.166 lira iki kız arasında eşit miktarda bölüşülür. Oda her bir kız için 2.083 TL. Olur.

Çocuklar iki erkek ve bir kız olmuş olsaydı erkeğe düşen pey kızın iki katına eşit olacaktı. Yani 4.166.T. Miktar beş eşit parçaya bölünüp biri kıza düşen miktar kız hissesini de ikiyle çarparsak erkeğin hissesi ortaya çıkar.

________________________________________________________________

e) soru 5 – Kadın ölüp de kadının çocuklar yoksa bir koca ve anne babası varsa,

10.000/ 2= 5.000 TL. Koca malın yarasını alır. Geriye kalan miktar anne bir bölü üçünü babası da iki bölü üçüne hak sahibidir.

Eşlerden babası ve çocuğu olamayanlarda paylaşım Nasıldır?

f) soru–6- Koca öldü geriye bir erkek kardeşi varsa mirasın vasiyet ve borcun düşülmesinden sonra bir erkek kardeş olunca altıda birine hak sahibidir.

10.000 / 6= 1667 Miktar kardeşe ait geriye soruda babası yok çocuğu da yok diyor mirasçılardan sayılmayan kim var annedir. Annenin hissesi de belli idi o çocuğu olmayan baba ve ana sadece ona mirasçı olunca mirasın üçte birini alıyordu.10.000/3 = o da 3.333. Ti. Dır kardeşine düşen payla toplanınca onların toplamı, 5.000 tl. Ediyor. geriye kalan 5.000 .tl. de bir tek karınsa kalıyor. Sağlamasını yaptığımız zaman kocası ölen kadın bir tek ise kalan mirasın yarısına hak sahibidir ilkesiyle örtüşüyor.

g) soru -7- kadın öldü. Koca ve ona erkek kardeşi ona mirasçı ise yine zikredilmeyen asıl hak sahibi olan anne burada mirasın f şıkkında olduğu gibi hak payına eşittir sonuç aynıdır.

ğ- Soru 8-) baba ve çocuk yok. Bir erkek kardeş bir kız kardeş ona mirasçıdırlar. Bu hem erkek kardeşler hem de kız kardeşler bir den fazla olunca kalan mirasın üçte ikisine kardeşler hak sahibidirler. Geriye anılmayan mirasa hak sahibi anne vardı. Malın kardeşler üçte ikisini geriye kalan üçte birini olunca kardeşler erkek ve kız olduğu zaman iki kız hissesi bir erkek hissesi olacağı şekilde pay ederler.


AHİRET HAYATINDA ERKEK VE KADIN


Ahret hakkındaki insanların söyledikleri zan ve tahmine dayanmaktadır. Dünya hayatında, kadın, erkek, topal kör, sağır, hasta, beyaz, siyah, uzun, kısa, vs. Bunların hepsi bir denenmeydi. Ahret âleminde ise bunların hepsi kalkacak yeni bir yaratılışla yaratılan insanlar iki kısımda işlem göreceklerdir.

İman eden ve Salih amel işleyeyenleri dünya hayatında gösterdiği başarıya göre, cennette derecelerle ödüllendirilecekler. Bunlar erkek ve kadın diye ayrılmadan, diğerleri de iman etmeyen ve insanlara ve kendisine zulmedenlerin yeri de zulümlerindeki derecelere göre cehennemdeki yerlerini alacaklardır.


56/35- Gerçek şu ki, Biz onları yeni bir inşa (yaratma) ile inşa edip-yarattık

56/.61- (Yerinize) Benzerlerinizi getirip-değiştirme ve sizi şimdi bilemeyeceğiniz bir şekilde-inşa etme konusunda.

56/62- Andolsun, ilk inşa (yaratma)yı bildiniz; ama öğüt alıp-düşünmeniz gerekmez mi?

29/20- De ki: "Yeryüzünde gezip dolaşın da, böylelikle yaratmaya nasıl başladığına bir bakın, sonra Allah ahiret yaratmasını (veya son yaratmayı) da inşa edip yaratacaktır. Şüphesiz Allah, her şeye güç yetirendir.


İşte bu ayetlere göre Allah yeni bir yaratma tarzıyla insanları orada yaratacak ve bu dünyadaki anlamda kadın ve erkek değil, sınavlarını başarılı bir şekilde vermiş olanların cennette yeni bir yaratılış tarzıyla yaratılıp onlara eşler verilecektir. Kuranda eşlerden bahsederken onların özelliklerini sayarken

55/56- Orada bakışlarını yalnızca eşlerine çevirmiş kadınlar vardır ki, bunlardan önce kendilerine ne bir insan, ne bir cin dokunmuştur.

55/58- Sanki onlar yakut ve mercan gibidirler.

56/22- Ve iri gözlü huriler,

56/23- Sanki saklı inciler gibi;

56/24- Yaptıklarına bir karşılık olmak üzere (onlara sunulur);

Hurilerin ayetlerde erkeklere verileceğine dair hiçbir ayet yoktur. Oradaki eşler buradaki kadınılar gibi değil oradaki erkekler de buradaki erkekler gibi değildirler.


Dünya hayatında sadece insan olarak rol farklılığı ile rol alan insanların Ahret hayatında rollerini güzel oynayanlar tek tip yaratılışla yaratılıp onlar ya cennetle ödüllendirilecekler. Ya da rollerini kurallara göre oynayamayanlar da cehennemle cezalandırılacaklardır.

Hiç Kuranda cehennemde ve cennette kadın ve erkeklerin ayırım yaparak bahsettiğini görmüyoruz. İşte bu anlamda Ahiret âleminde Allah bir hurma çekirdeğinin lifleri kadar haksızlık yapmadan insanlara ceza ve mükâfatlarını verecektir.

33/35- Şüphesiz, Müslüman erkekler ve Müslüman kadınlar, mü'min erkekler ve mü'min kadınlar, gönülden (Allah'a) itaat eden erkekler ve gönülden (Allah'a) itaat eden kadınlar, sadık olan erkekler ve sadık olan kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, saygıyla (Allah'tan) korkan erkekler ve saygıyla (Allah'tan) korkan kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çokça zikreden erkekler ve (Allah'ı çokça) zikreden kadınlar; (işte) bunlar için Allah bir bağışlanma ve büyük bir ecir hazırlamıştır.

Öyleyse kalplerinde maraz olanların, Allah ahret âleminde erkeklere huriler verilecek kadınlara ne verilecek? Sorusu mantıksızdır. Onlara cevap olarak huriler. Kadınlara da kılmanlar verilecek diyen din adamlarının verdikleri cevap da mantıksızdır.


Öyleyse Allah erkekleri kayırıyor mu? Sorusu olayların iç yüzünü kavrayamayan insanların sorusudur. Olayın iç yüzünü kavrayan insanların iman edenlere, layık olan anlayış onun cinsiyette güçte hastalıkta ki farklılıklar değildir.

Önemli olan her akleden insan bulunmuş olduğu konumu dünya hayatında tespit edip kendi üzerine düşen görevi yapıp yapmadığının muhasebesini yapmasıdır.


Cehenneme giden insanlar kadın ve erkek ayırt edilmeden orada ceza çekerlerken kuranın aktardığı tabloya bakınız.

56/41- "Ashab-ı Şimal", ne (mutsuzdur o) "Ashab-ı Şimal."


42- Hücrelere işleyen kavurucu bir sıcaklık ve kaynar su,


43- Ve kapkara dumandan bir gölge içindedirler.


44- Ki o, ne serindir, ne ferahlatıcı (kerim).


45- Çünkü onlar, bundan önce varlık içinde şımartılmış olanlardı.


46- Onlar, büyük günah üzerinde ısrarlı davrananlardı.


47- Ve derlerdi ki: "Biz öldüğümüz, toprak ve kemik olduğumuzda mı?gerçekten biz mi diriltilecekmişiz?"


48- "Önceden gelip-geçmiş atalarımız da mı?"


49- De ki: "Şüphesiz, öncekiler de ve sonrakiler de."


50- "Bilinen bir günün belli vaktinde mutlaka toplanacaklardır."


51- Sonra gerçekten siz, ey sapık olan yalanlayıcılar,


52- Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz.


53- Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.


54- Onun üzerine de alabildiğine kaynar sudan içeceksiniz.


55- Üstelik 'içtikçe susayan hasta develerin' içişi gibi içeceksiniz.


56- İşte bu, onların din (hesap ve ceza) gününde şölenleridir.


57- Sizleri Biz yarattık, yine de tasdik etmeyecek misiniz?
Eğer dünyadaki gibi bir konumda olmuş olsalardı yanan ateşe nasıl ölmeden dayanabileceklerdi. İşte onların derileri dökülür tekrar yenilenerek yanmaya devam edecektir.

2 yorum:

baryam_43 dedi ki...

selamlar.ali rıza hocam,o zaman nebe33'deki:''Göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar.''(diyanet vakfı meali)ayeti ne manaya geliyor?.bunlar huriler değil mi?hurileri tarif etmiyor mu?.erkekleri cennete teşvik için belirtilmiş bir ayet çeşidi olamaz mı?böyle bir teşvik niçin yanlış olsunki?

Ali Rıza Borazan dedi ki...

Bayram kardeş!, Ahiret hayatında sadece herkesin yapmış olduğu ameller kendilerinin olmak koşulu ile yeni bir yaratılışla insanlar yaratılıp kadın ve erkek ayırımı yapılmadan onlara ahiret yaratması huriler verilecektir. Kuran'ın hiç bir yerinde erkek olanlara huri verilecek diye bir ayet geçmez.